Παρά την αποχώρησή του από το ελληνικό κοινοβούλιο, έπειτα από 50 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρέμεινε και παραμένει έως σήμερα, ενεργός στην ελληνική πολιτική ζωή του τόπου.
Η αναγνώριση της πολιτικής της κυβέρνησής του ως της μόνης ενδεδειγμένης και η υιοθέτησή της από τους πολιτικούς του αντιπάλους τον αναδεικνύουν σε πολιτική προσωπικότητα μεγάλου κύρους και ευρείας αποδοχής (statesman) από την μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στη χώρα μας.
Με το αναμφισβήτητο κύρος του, την πείρα, την σοφία, την πολιτική του οξυδέρκεια και διορατικότητα συνεχίζει την πολύτιμη προσφορά του στον τόπο παρεμβαίνοντας στα πολιτικά δρώμενα με δηλώσεις και συνεντεύξεις του, όποτε αυτός κρίνει αναγκαίο.
Προς τιμήν του, στις 31 Οκτωβρίου 2005 ιδρύθηκε η έδρα ελληνικών σπουδών «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των Η.Π.Α με πρωτοβουλία της οικογένειας ομογενών Τσακοπούλου – Κουναλάκη, η οποία δώρισε για τον σκοπό αυτό δύο εκατομμύρια δολάρια.