Περιεχόμενο Ιστοσελίδων

Συνέδρια

Α' Συνέδριο Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης
2006

«Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»

«Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»
«Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»
«Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»
«Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»
«Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»
«Οι εκλογές του 1946: Σταθμός στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»
Β' Συνέδριο Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης
2008

«Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία»

Περιεχόμενο Ιστοσελίδων

Εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες

Έκθεση φωτογραφίας
18/10/2003

«Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη»

Έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στην εκδήλωση του Δήμου Χανίων προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 2003.
Εκδήλωση
31/10/2005

Ίδρυση έδρας προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ

Ίδρυση έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Stanford, 31/10/2005: Διακρίνονται το ζεύγος Τσακόπουλου και ο καθηγητής της έδρας Josiah Ober
Ίδρυση έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Stanford, 31/10/2005: Διακρίνονται το ζεύγος Τσακόπουλου και ο καθηγητής της έδρας Josiah Ober
Στις 31 Οκτωβρίου 2005, προς τιμήν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ιδρύθηκε έδρα ελληνικών σπουδών «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του διεθνούς φήμης Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ. Η ανάληψη αυτής της διεθνούς εμβέλειας πρωτοβουλίας, έγινε από την οικογένεια ομογενών Τσακοπούλου – Κουναλάκη, η οποία δώρισε για τον σκοπό αυτό δύο εκατομμύρια δολάρια.
Κύριος σκοπός της έδρας είναι η μελέτη των ιδεών του ελληνικού πολιτισμού που εμπεδώνονται από το δυτικό πολιτισμό, καθώς και η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών της Αρχαίας Ελλάδας και του τρόπου με τον οποίο επηρέασαν τις σύγχρονες επιστήμες. Επικεφαλής καθηγητής ανέλαβε ο διάσημος κλασικιστής Josiah Ober.
Η κυρία Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη η οποία υπήρξε πρωταγωνίστρια της πρωτοβουλίας αυτής δήλωσε: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι πραγματικά τιμή για την οικογένειά μου να συμβάλλουμε στην ίδρυση μιας έδρας που φέρει το όνομά του, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου».
Με αφορμή, την ίδρυση της έδρας, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για την χώρα μας και για εμένα προσωπικά η ίδρυση αυτής της έδρας ελληνικών σπουδών σε ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μεταλαμπάδευσε το φως του στον Δυτικό πολιτισμό. Τα ιδεώδη της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, αξίες κατεξοχήν ελληνικές, έχουν γίνει κτήμα των περισσότερων χωρών. Η συστηματική ανάδειξη των αξιών του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια Τσακοπούλου – Κουναλάκη για την πρωτοβουλία της, καθώς και την ηγεσία του Πανεπιστημίου Stanford που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια».
Ημερίδα
8/10/2008

«Έλληνες πρωθυπουργοί στη Γαλλία – Η ευρωπαϊκή διάσταση των Ελληνο-Γαλλικών σχέσεων»

Συμμετοχή του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στην ημερίδα με θέμα «Έλληνες πρωθυπουργοί στη Γαλλία – Η ευρωπαϊκή διάσταση των Ελληνο-Γαλλικών σχέσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 8/10/2008 στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκδήλωση αφορούσε τους Έλληνες πρωθυπουργούς που έχουν ζήσει στο Παρίσι: Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ημερίδα
15/11/2008

«Το έργο των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών»

Ημερίδα με θέμα «Το έργο των Ιδρυμάτων των Κοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών», 15/11/2008. Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και σε συνεργασία με τα Ιδρύματα που συντηρούν και επεξεργάζονται τα αρχεία κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών της Ελλάδας – Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος και Ίδρυμα Κωνσταντίνος Σημίτης – διοργανώθηκε ημερίδα στις 15/11/2008 στην Αίθουσα της Γερουσίας στο Μέγαρο της Βουλής. Στο πρώτο μέρος της ημερίδας οι συνεργάτες του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» κ. Ελένη Σχινά και κ. Κωνσταντίνα Τασσιοπούλου παρουσίασαν το έργο και τη δραστηριότητα του και στο δεύτερο μέρος ο Γενικός Διευθυντής κ. Παντελής Βιρβιδάκης μίλησε για το ρόλο των ιδρυμάτων πολιτικών προσωπικοτήτων στην Ελλάδα.
Εκδήλωση
11/3/2009

«50 χρόνια κοινοβουλευτικής δράσης του Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη»

Εκδήλωση Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Κηφισιάς προς τιμήν του Κ. Μητσοτάκη για τα πενήντα χρόνια της κοινοβουλευτικής του δράσης, στο Ξενοδοχείο Θεοξένεια, 11/3/2009. Στην εκδήλωση απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Κ. Μητσοτάκη και παρευρέθηκαν η Μαρίκα Μητσοτάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αλεξία Μπακογιάννη, ο Δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, και πολλοί άλλοι. Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» συμμετείχε στην εκδήλωση με την προβολή ενός τριαντάλεπτου βίντεο, το οποίο περιελάμβανε τεκμήρια της αρχειακής του συλλογής και αφορούσε την πολιτική και κοινοβουλευτική δράση του Κ. Μητσοτάκη.
Έκθεση
28-31/5/2009

6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

6η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αφιερωμένη στο ιστορικό βιβλίο, 28-31/5/2009. Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» συμμετείχε στην έκθεση που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ). Το Ίδρυμα παρουσίασε τις εκδόσεις του για τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία καθώς και εκδόσεις για την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη σε κοινό περίπτερο με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τα άλλα ιδρύματα κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών. Σε κοινή εκδήλωση με τα ιδρύματα των κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης στις 30/5/2009 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Β΄ του συνεδριακού κέντρου Νικόλαος Γερμανός της HELEXPO, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το έργο και την εκδοτική δραστηριότητά του.
Ημερίδα
27/11/2009

«Το εκπαιδευτικό έργο των Ιδρυμάτων»

Ημερίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Το εκπαιδευτικό έργο των Ιδρυμάτων», 27/11/2009. Τα ιδρύματα των κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών συμμετείχαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2009 στην Αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής. Εκπρόσωποι των ιδρυμάτων αλλά και άλλοι φορείς που πραγματοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσίασαν το έργο τους και ανέλυσαν το περιεχόμενο και τη λειτουργία της δράσης τους.
2010 – σήμερα

Προφορικές μαρτυρίες

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» από το 2010 ως σήμερα διενεργεί πρόγραμμα προφορικών μαρτυριών του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συνεργατών και στελεχών του.
Λεύκωμα
2011

«Συνταγές με…ιστορίες»

Συμμετοχή του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στο λεύκωμα μαγειρικής της Μαρίκας Μητσοτάκη, Συνταγές με…ιστορίες, Λιβάνης, 2011, με χρήση φωτογραφιών από το αρχείο του.
Εκδήλωση
2013

«Μπροστά από την εποχή της: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, 1990-1993»

Συμμετοχή του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Παλαιοκρασσά (επιμ.), Μπροστά από την εποχή της: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, 1990-1993, Εστία, 2013. Η εκδήλωση της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία πλήθους κόσμου και πολιτικών προσωπικοτήτων. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Κωστής Στεφανόπουλος, Χρήστος Σαρτζετάκης, Αχιλλέας Καραμανλής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Παπαθανασίου, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουβέλης, Πέτρος Μολυβιάτης, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Μπίστης, Σταύρος Δήμας.
Εκδήλωση
1/8/2014

Απονομή Χρυσού Μεταλλίου

Συμμετοχή του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στην τελετή απονομής Χρυσού Μεταλλίου στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, 1/8/2014. Η τελετή απονομής της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του πανεπιστημιακού ιδρύματος πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά και η επίδοση του Χρυσού Μεταλλίου στον τιμώμενο έγινε από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητή κ. Βασίλειο Β. Διγαλάκη.
Εκδήλωση
10/12/2014

«Ο ηγέτης μετά τον ηγέτη»

Συμμετοχή του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Δημητροκάλλη, Ο ηγέτης μετά τον ηγέτη, Μίλητος, 2014, το οποίο παρουσιάστηκε παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Αίγλη Ζαππείου στις 10/12/2014. Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ.κ. Σωτήρης Κούβελας, π. Υπουργός, Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, Γιώργος Αγγελόπουλος, δικηγόρος.
Συνέντευξη
06/2015

«Ιστορία Εικονογραφημένη: 50 χρόνια από την επέτειο των Ιουλιανών»

Συνεργασία του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» με το π. Ιστορία Εικονογραφημένη για το αφιέρωμα των 50 χρόνων από την επέτειο των Ιουλιανών, τχ. 565, Ιούλιος 2015. Στο τεύχος αυτό φιλοξενείται αποκλειστική συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.
Ημερίδα
8/12/2015

«Τα πενήντα χρόνια από την Αποστασία»

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» κ. Παντελή Βιρβιδάκη στην ημερίδα του Ιδρύματος Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου με θέμα «Τα πενήντα χρόνια από την Αποστασία», 8/12/2015.
×