Περιεχόμενο Ιστοσελίδων

Εκδόσεις

Οι εκδόσεις του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση, προώθηση και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, καθώς και στην παρουσίαση σημαντικών πολιτικών περιόδων στην μακρόχρονη και πλούσια πολιτική δράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης έχει εκδώσει τα ακόλουθα βιβλία:

"ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ –Πολιτική Βιογραφία. Τόμος Ά: (1918-1961) -Από την Αντίσταση στην Πολιτική"

Επιμέλεια Δημήτρης Δημητράκος, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1989
Το έργο αποτελεί την πρώτη επιστημονική απόπειρα βιογράφισης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Α΄ τόμος της πολιτικής βιογραφίας ιστορεί τις οικογενειακές ρίζες, τα παιδικά και νεανικά χρόνια του Κ. Μητσοτάκη και αναδεικνύει την αντιστασιακή του δράση στην γερμανοκρατούμενη Κρήτη στη διάρκεια της Κατοχής. Στα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου εξετάζονται η πρώτη θητεία του Κ. Μητσοτάκη στα βουλευτικά έδρανα την περίοδο του Εμφυλίου, οι πρώτες υπουργικές του θητείες στις κυβερνήσεις του Κέντρου, η ήττα του Κέντρου το 1958 και οι προσπάθειες επανασυγκρότησης του κεντρώου χώρου που οδήγησαν στη δημιουργία της Ένωσης Κέντρου. Το βιβλίο προλογίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

"ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ –Πολιτική Βιογραφία. Τόμος ΄Β: (1961-1974) -Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία"

Επιμέλεια Θανάσης Διαμαντόπουλος, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1990
Ο Β΄ τόμος της πολιτικής βιογραφίας σκιαγραφεί τη δράση του Κ. Μητσοτάκη από το 1961 ως το 1974. Η περίοδος αυτή είναι πλούσια σε πολιτικά γεγονότα, όπως η δημιουργία της Ένωσης Κέντρου, οι εκλογές του 1961, ο Ανένδοτος Αγώνας, η εκλογική νίκη και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η πολιτική κρίση του 1965, η κυβέρνηση Σ. Στεφανόπουλου, η δικτατορία. Το βιβλίο προλογίζει ο Μίκης Θεοδωράκης.

"ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ –ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας -Τουρκίας"

του Σωτήρη Ριζά, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2003

"ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, 1868 - 1898"

της Ζωής Μητσοτάκη, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2004

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 1965-1966. Επαναδραστηριοποίηση στο Κοινοτικό Πλαίσιο"

του Λέκτορα της Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθη Χατζηβασιλείου, στη σειρά των ειδικών μελετών του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης"

"ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1946 ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Επιμέλεια Γρηγόριος Ψαλλίδας, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2008

"ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ"

Επιμέλεια Μανώλης Βασιλάκης, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2009

"ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1990 - 1993"

Επιμέλεια Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Εκδόσεις Εστία, Αθήνα 2013
Το βιβλίο καταγράφει με συστηματικό τρόπο τη δημοκρατική εσωκομματική οργάνωση και λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και το έργο της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993. Προγραμματικός στόχος της κυβέρνησης εκείνης ήταν η ανάληψη μιας γενναίας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με στόχο την απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από τον σφιχτό εναγκαλισμό ενός κομματικού, σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους. Το βιβλίο αναλύει τους άξονες της διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη και εστιάζει στα επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών αλλαγών και της διεθνής θέσης της χώρας. Το έργο προλογίζει ο Κ. Μητσοτάκης. Το περιεχόμενό του στηρίζεται σε 883 κομματικά έγγραφα, που φωτίζουν την περίοδο εκείνη, εκ των οποίων τα 102 απεικονίζονται μαζί με 49 φωτογραφίες και πολλούς καταλόγους στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που πρωταγωνίστησαν στους τότε εκλογικούς αγώνες.